“כלכלן צריך לעמוד בפני שינויים ולא להפסיק לחשוב מחוץ לקופסה”
אריק פלדמן, מנהל המחלקה הכלכלית בשופרסל, מספר על האתגרים בעולם הקמעונאות המשתנה ■ “בדוחות הכספיים של 2015 וברבעון הראשון של 2016 הצגנו שיפור משמעותי בתוצאות – ואנחנו עוד באמצע הדרך”

אריק פלדמן / צילום: יח”צ
תחום הקמעונאות בישראל עובר שינויים משמעותיים בשנים האחרונות, זאת לאחר המחאה החברתית שחייבה את אנשי הענף להגיב לדרישות הציבור להתמודדות עם יוקר המחיה, חוק המזון הדורש מהרשתות היערכות מקיפה ובמקביל השינויים שחלו במפת השחקנים בשוק, ובראשן קריסתה של רשת מגה.
כל אלו הביאו את חברת שופרסל לבחון את דרכה ולהוציא לפועל במהלך 2014 תוכנית אסטרטגית שעיקריה הם: הורדת מחירים משמעותית והשוואת מחירונים בתוך הפורמטים השונים של הרשת, חיזוק המותג הפרטי, השקעה בעולם הסחר המקוון, המשך פעולות התייעלות שכוללות בעיקר סגירת סניפים מפסידים וחיזוק שרשרת האספקה.
“התוצאות לא איחרו להגיע ואנו רואים בדוחות הכספיים האחרונים שפורסמו (שנת 2015 והרבעון הראשון של 2016) שיפור משמעותי”, אומר אריק פלדמן, מנהל המחלקה הכלכלית של שופרסל. החברה נמצאת באמצע הדרך, וממשיכה להשקיע רבות בתשתית הקמעונאית ובמקביל שוקדת על מתן מענה לדרישות הצרכנים לצד המשך שמירה על רווחיות.
“השוק נמצא במהלך של כמה שינויים נוספים והתחרות תמשיך להיות צמודה, אך אני מאמין שבזמן הקרוב תהיה התייצבות במפת השחקנים המרכזיים”.
מבט-על בלי לפספס את הפרטים הקטנים
לדבריו ישנה חשיבות עליונה למחלקה הכלכלית בארגון גדול, שכן יש לה את היכולת לרדת לפרטים ולנתח ולעבד את נתוני המיקרו של הפעילויות בחברה וגם במקביל לראות במבט על את כלל החברה והתהליכים בה. “יכולת זו מאפשרת לי להבין את התמונה הכוללת ולהוביל תהליכים ומהלכים הודות לידע שנצבר במחלקה. כך מתאפשר לי להוות את מרכז הידע הכלכלי בכל הקשור לפרויקטים חוצי ארגון בחברה ולמצוא את הדרכים לקדם את אסטרטגיית הארגון. בעצם כך אנחנו ככלכלנים יכולים לסייע לשופרסל לממש את תוכניות העבודה השוטפות ולקדם את האסטרטגיה והתוכניות העסקיות הרב שנתיות, זאת תוך הצפה של תמרורי אזהרה היכן שנדרש”, אומר פלדמן.
הקמת מערכת תקציב חוצת ארגון
“כמו כן, נבנה בתוך המערכת תתי מערכות (מודולים) שיסייעו לאגפים בחברה לבנות את התקציב שלהם בצורה יותר נכונה שמשרתת את צרכי הארגון. היא עתידה להיכנס לפעולה באופן מלא ורשמי בחודשים הקרובים. את התקציב הקרוב אני מאמין שנבצע באמצעות המערכת”.
לא לפחד מטעויות
פלדמן מוסיף כי “נקודה נוספת וחשובה היא לא לפחד משינויים, אך גם להבין שלא בהכרח צריך לשנות תהליכים ומה שעבד בעבר יכול להמשיך להיות מתאים גם בעתיד. על כלכלן להטיל ספק ולא לפחד להציע רעיונות שנראים לא נכונים. כמובן במידה ואתה טועה – תשקף את הטעות ותלמד ממנה”.
מקומי בצד הכלכלי
“משם המשכתי את דרכי המקצועית בחברות עסקיות (בעיקר בתחום הטכנולוגי) והתקדמתי מעוזר חשב לחשב ובשני תפקידיי האחרונים שימשתי כסמנכ”ל כספים. לפני חמש שנים עמדתי בפני צומת לגבי עתידי והיה לי ברור שאני רוצה לגדול ולהגיע לחברות גדולות ומסחריות, ואז הוצע לי התפקיד בשופרסל של מנהל המחלקה הכלכלית.
“אני מאוד נהנה לעבוד בשופרסל. למרות גודלה היא כמו בית שני”, ממשיך פלדמן, “העבודה השוטפת והסוגיות שעימן אני מתמודד הן גדולות ומשמעותיות גם ברמה הקמעונאית וגם ברמה של גוף ציבורי מהמובילים בישראל, כך שהתפקיד פה הוא מאוד מרכזי ומעניין”.